17/7/08

40 Festival Internacional de Barcelona



Reservem el dia 9 de novembre per una gran cita. Això és el que ens avancen per als amics del jazz a un ?% de descompte. El festival va néixer al mateix any que nosaltres!

Una mica d'història...
El 1966, a iniciativa de l’empresari Joan Roselló, va néixer el primer festival de jazz espanyol, inaugurat amb un concert del pianista Dave Brubeck. El festival, que va sobreviure als temps hostils de la dictadura franquista, va deixar de bategar durant tres anys, entre el 1977 i el 1980, curiosament en els primers anys de democràcia. Des de finals dels 80, The Project és l’entitat organitzadora i ara, el 2008, el festival celebra la seva 40 edició amb un dens programa que el converteix, una vegada més, en una de les referències dels festivals de tardor europeus i, sens dubte, en el festival privat més important d’Europa.

I els concerts
El debut a Barcelona d’Al Green, el 24 d’octubre; el duo inèdit entre el pianista Brad Mehldau i el saxofonista Joshua Redman el 9 de novembre (un encàrrec del festival per celebrar les seves dues últimes dècades d’història), i la presentació del nou disc de la inclassificable big band de Matthew Herbert (13 de novembre) són alguns dels concerts del festival, que al setembre presentarà el seu programa complet amb encara molta més música i grans artistes.

Cicles especials (com el dedicat aquest any a la trompeta), concerts únics, l’atenció a la creació catalana (de Triphasic a La Locomotora Negra passant pel projecte del pianista Lluís Vidal Mompiana, inspirat en la música de Frederic Mompou i amb Dave Douglas com a convidat especialíssim), el ja clàssic concert familiar (aquest any amb La Vella Dixieland) i conferències dels crítics i escriptors jazzístics més importants vinguts especialment des de Nova York formen part també d’una programació que celebra tant el present esplendorós del festival, garantit per una audiència apassionada i entesa com n’hi ha poques, com el difícil passat en aquest any de xifres rodones.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Pep: Com que al "40 Festival Internacional de Barcelona" el dia 9 de Novembre no hi podré pas ser, em deliré l'endemà per llegir la petita o no tant petita crònica que suposo que penjaràs a la xarxa. Sóc clienta "anònima" del teu bloc.
M.S.R.

Pep Amargant ha dit...

Hola clienta anònima. De moment no tenim cap concert a la vista per comentar, però aviat aconseguirem tenir un objectiu comú i concretar un concert del Festival de Jazz de Barcelona. Gràcies pel teu comentari. Fins aviat!